Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/cliniquecomfort.dk/public_html/templates/clicom/functions.php on line 201

Tør hud -og hvordan du kommer det til livs

Hos mange mennesker i alle aldre er tør hud er en almindelig tilstand. Den tørre hud skaller eller er ru, den kan føles stram og være kløende. I huden kan der også opstå revner. Men du kan gøre meget for at modvirke tør hud.

Tør hud kan være en mild og forbigående tilstand, der har en varighed på nogle dage eller uger, men det kan også udvikle sig til et mere langvarigt og alvorligt problem hos nogle. Tør hud bliver også mere følsom eller irriteret, og tilstanden kan føre til eksem, udslæt og i værste fald infektioner.

Årsager til tør hud

I huden findes der stoffer, som virker fugtbindende. Huden har et naturligt vandindhold og indeholder fedtstoffer, der bidrager til at undgå, at fugten i huden forsvinder, og huden dermed tørrer ud. Når fedtet forsvinder eller når huden ikke har tilstrækkelig naturligt fedt, mister huden sin evne til at beskytte. Der kan være både indvortes og udvortes årsager til dette.

Med alderen mister huden sin fugtbindende evne, og samtidig falder talgproduktionen, hvilket,i sig selv, giver en mere tør hud. Arvelige forhold har også betydning for tilbøjeligheden til at udvikle tør hud. Tør hud kan også være en bivirkning i forbindelse med bestemte lægemidler eller et symptom på en underliggende sygdom.

Vejr og luftfugtighed er nogle af de ydre faktorer, der indvirker på graden af tør hud. Kold og tør luft, som vi normalt oplever i Norden om vinteren, gør således huden mere tør. Hvis du vasker dig for meget, bruger udtørrende hudplejeprodukter og rengøringsmidler eller tager intensivt solbad, kan det også føre til tør hud.

Behandling og forebyggelse af tør hud?

Peeling med korn bør undgås, eftersom det kan beskadige og irritere huden, men du kan forebygge og behandle med godt resultat, når du udgår forhold, der får huden til at tørre ud. Frugtsyrer, eksempelvis AHA og PHA, er et skånsomt, eksfolierende alternativ for huden. Fede cremer og olier foreslås traditionelt at anvende i forbindelse med tør hud. Det hjælper huden med at bevare fugten. Det skal dog tilføjes, at en hud, som allerede er fugtfattig, ikke får tilført mere fugt, selv om du anvender en fed creme. Det er naturligvis vigtigt at hjælpe huden med at bevare dens eksisterende fugt, men det vil være optimalt, hvis hudens evne til at binde fugt derudover forbedres. Ved hjælp af produkter, som tilfører fugt, og som indeholder fugtbindende stoffer, bliver det lettere for huden at genskabe en god fugtbalance, end hvis der anvendes fede cremer og olier.

Gode råd:

  • Anvend gummihandsker ved kontakt med husholdningsrengøringsmidler Undgå at bruge almindelig sæbe, som mange gange virker udtørrende på huden.
  • Drik masser af vand
  • Undgå at tage bad/brusebad alt for ofte - og ikke i for varmt vand.
  • Smør regelmæssigt huden ind i genfugtende creme eller lotion.
  • Anvend en skånsom peeling en gang imellem for at fjerne døde, tørre hudceller, og vær forsigtig med grove scrubprodukter, som kan skade huden.