Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/cliniquecomfort.dk/public_html/templates/clicom/functions.php on line 201

Om pigmentpletter og melasma

Vi kalder det pigmentpletter, når huden er præget af mørkere partier, fregner, pletter eller såkaldte alderspletter.

Fregner, alderspletter og misfarvninger kan være kosmetisk generende, men er er normalt hverken smertefulde eller farlige. Alle indgår i gruppen hyperpigmentering, som skyldes en for høj produktion af pigment (melanin) i huden. Hvis ansigtet, brystpartiet, skuldrene eller hænderne har områder eller pletter er mørkere i tonen, er huden hyperpigmenteret.

Årsager til pigmentpletter

Graviditet og hormonbehandling, eksempelvis P-piller, er nogle af de hyppigste årsager til hyperpigmentering. Betegnelserne melasma eller kloasma, som henviser til den karakteristiske symmetriske spredning i ansigtet, ses også efter soleksponering. Melasma kan gradvist forsvinde af sig selv efter graviditet eller hormonbehandling, men vender tilbage, hvis huden udsættes for sol på ny. Personer, som har en mørkere, naturlig hudtype, dvs. at de fra naturens side har øget pigmentindhold i huden, optræder Melasma mere hyppigt hos. Årsagen til hyperpigmentering er, primært, soleksponering. UV-stråling stimulerer kroppens pigmentceller til at danne pigment som en naturlig beskyttelse mod UV-stråling. Intensiv og langvarig solbadning kan derimod føre til for kraftig og periodisk produktion af pigment. Med alderen ses dette ofte som såkaldte alderspletter - forholdsvis mørke pletter, som er almindeligt forekommende på områder, som har været udsat for solen, f.eks. hænderne. Der kan også opstå misfarvninger i huden på grund af kosmetik, parfume eller lægemidler kombineret med sol eller i forbindelse med ar, eksempelvis efter acne.

Behandling og forebyggelse af pigmentpletter?

En eventuel underliggende sygdom eller infektion af huden skal kunne udelukkes, inden egentlig behandling igangsættes. Ved regelmæssig brug af sikre hudblegningsprodukter samt effektiv og skånsom eksfoliering kan mange tilfælde af hyperpigmentering forbedres med tiden. Hudplejeprodukter, som indeholder pigmentreducerende stoffer, er et vigtigt supplement til den daglige hudplejerutine og til behandlingen hos kosmetologer. Ingredienser i hudplejeprodukter mod pigmentering er typisk forskellige former for AHA, A-vitamin, kojicsyre (svampeekstrakt) og lakridsekstrakt. I nogle tilfælde optræder hyperpigmenteringen dog i dybere hudlag, og her er det nødvendigt, at en hudlæge ordinerer særskilte præparater. Nogle hudlæger tilbyder løsninger i form af mere kraftig, kemisk peeling, ligesom laserspecialister tilbyder forskellige former for laserbehandling. Det er meget vigtigt, at du konsulterer en fagperson, så du ved, at den valgte behandling virkelig er den rigtige til det aktuelle problem. En del behandlinger har negative bivirkninger, og i nogle hudtyper kan der dannes en endnu mere intensiv pigmentering, ligesom det kan ske, at der i stedet dannes hvide pletter.

For at opnå den ønskede effekt af behandlingen, kræver det, at enhver form for pigmenteringsproblem, at du undgår sol og/eller produkter med høj solbeskyttelsesfaktor. Den bedste måde, du kan forebygge pigmentpletter på, er ved at beskytte huden mod solens skadelige stråler.

Gode råd:

  • Beskyt huden – Anvend solbeskyttelsesfaktor, og/eller beskyt huden med tøj, hat eller lignende for at undgå solskader og pigmentpletter.
  • Ved behandling af pigmentpletter er det absolut nødvendigt, at du undgår solbadning, for at behandlingen kan få en effekt. Selv når det ønskede resultat er opnået, skal du være forsigtig, fordi pigmentpletterne i modsat fald risikerer at dukke op igen.