Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/cliniquecomfort.dk/public_html/templates/clicom/functions.php on line 201

Acne og uren hud

Acne er en inflammatorisk tilstand i huden, som især viser sig som det, vi sædvanligvis kalder bumser. Bumser er små hævede hudpartier f.eks. i ansigtet, på brystpartiet, på skuldrene eller på ryggen.

Årsagen til acne findes i talgkirtlerne, længere nede i huden. Disse talgkirtler producerer talg, hudens eget fedt, som smører og beskytter huden. Talgkirtlerne munder ud i porer, som tit er synlige på f.eks. næsen eller hagen. De fleste talgkirtler findes i ansigtet, på skuldre, på ryggen, på brystet og i hårbunden.
Acne forekommer oftest i disse områder. En kombination af for høj talgproduktion, tilstoppede porer og bakterievækst kan udvikle acne. Bakterien propionium acnes opstår og udvikler sig, hvis porerne bliver fyldt op med for meget talg og døde hudceller.
Kroppen reagerer herpå ved at udvikle en inflammation, en bums. Såkaldte poremasker, der kan ses som små sorte prikker og hvide knopper, opstår, fordi porerne tilstoppes af døde hudceller og overskydende talg. De sorte prikker er ikke snavs, som mange tror, men derimod hudens pigment og døde hudceller.
Poremasker, knopper og bumser opfattes ofte som urenheder, selv om det ikke har noget med snavs at gøre.

Flere forskellige typer acnetyper???

Talgproduktionen påvirkes af hormoner, og derfor er det helt normalt at have acne i teenagealderen. Det er dog ikke usædvanligt at få acne højere oppe i alderen. Hos kvinder kan problemerne nogle gange fortsætte - eller opstå igen senere i livet. 
Der findes flere forskellige typer af acne. Mængden af inflammationstilstande (bumser) kan variere, og de kan have forskellige kendetegn. I nogle tilfælde kan der opstå bylder.
Mængden og typen af poremasker kan også variere. En acneplaget hud kan være fedtet og tør i forskellig grad, og det varierer også, hvor sart huden er. 

Langt de fleste mennesker har i nogen grad haft poremasker og bumser indimellem, mens andre lider så meget af acne, at det opleves som et stort problem. 
Acne kan give permanente ar i huden.

Behandling og forebyggelse af acne og uren hud?

Kroppens hormonbalance, talgproduktion, evne til at udskille døde hudceller og forekomst af acnebakterien, propionium acnes, varierer fra person til person og kan også, på sigt, variere hos den enkelte person. Der er forskellige former for behandlinger og hudplejeprodukter, som kan forbedre tilstanden af acne og dermed udseendet. Det kan være nødvendigt at behandle middelsvær til svær acne med receptpligtige lægemidler, f.eks. antibiotika, som hæmmer bakterievæksten, eller lægemidler, der gør det muligt at reducere talgproduktionen eller justere hormonbalancen. Det forholder sig sådan, at nogle lægemidler kan medføre bivirkninger, og det er ikke altid muligt med en langvarig behandling.Problemerne kan desværre vende tilbage efter afsluttet behandling.

Acne kan minimeres med korrekt, daglig og regelmæssig hudpleje, og kombineret med behandlinger i en hudplejeklinik, er der mulighed for at opnå gode resultater, som det er muligt at vedligeholde. En kosmetolog fjerner de døde hudceller, som har tilstoppet porerne, og foretager en grundig porerensning med det formål at minimere forekomsten af nye bumser. Alfahydroxysyrer (AHA) - en veldokumenteret ingrediens inden for professionel hudpleje, har en positiv effekt på acne og urenheder. AHA eksfolierer huden skånsomt og opløser effektivt de propper, der kan have tilstoppet porerne og ført til acne. Flere AHA'er har ydermere fedtopløselige egenskaber og hjælper med at kontrollere overskudstalg. AHA reducerer synligheden af for store porer og nedsætter pigmenteringer, der bl.a. skyldes acne. Den nye generation af AHA tilfører endvidere fugt, hvilket er vigtigt for en acnetilbøjelig hud.

Gode råd:

  • Mild og sæbefri rengøring, virker ikke udtørrende eller irriterende på huden. Mange tror, fejlagtigt, at acne skyldes snavs og vasker derfor huden for tit eller bruger skrappe produkter. Mild og sæbefri rengøring udføres morgen og aften. Overdreven rengøring kan irritere huden og resultere i en negativ effekt.
  • Hudplejeprodukter med grundigt testede ingredienser og med grundlag i videnskabelige data har en god effekt på acne. Her er AHA/PHA, salicylsyre og A-vitamin gode eksempler på velkendte ingredienser. Fortsæt med dit hudplejeprogram, selvom huden har fået det bedre, ellers kan problemerne vende tilbage. Et hudplejeprodukt kan ikke kurere acne, men nedsætte og mildne symptomerne.
  • Anvend den samme hudplejeserie - og vær tålmodig. Der går et stykke tid, inden du ser et resultat - men det er ventetiden værd. Hvis du ikke er grundig med hudplejen, kan det betyde, at det ønskede resultat er længere tid undervejs eller helt udebliver. Undgå at blande flere forskellige produkter, da resultatet heraf kan give en uønsket effekt.
  • Undgå at trykke bumser og poremasker ud. Det kan føre til øget inflammation og ar dannelse. Poremaskerne fjernes effektivt og hygiejnisk i en hudplejeklinik.

Acne sammen med makeup

Hvis du har acne eller uren hud og anvender makeup, er det afgørende, at du ikke bruger en makeup, der forværrer din huds tilstand. Exuviance Skin Caring Foundation er en plejende makeup; - den indeholder PHA, og fungerer optimalt til acnetilbøjelig hud, idet den dækker uden at tilstoppe porerne. Samtidig plejer den huden og tilfører denne en stor mængde fugt.